Noc Restauracji to cykliczna impreza odbywająca się nieprzerwanie od 2012 roku, której celem jest promowanie najwyższej jakości oferty gastronomicznej, najlepszych restauracji oraz najbardziej utalentowanych Szefów Kuchni. Z wielką dumą informujemy, że w tegorocznej edycji Nocy Restauracji – przypadającej na czas V Światowego Zjazdu Gdańszczan – wzięła również udział restauracja Amber Side zlokalizowana w Europejskim Centrum Solidarności.
W dniach 6-8 lipca w restauracji Amber Side w ECS odbyła się Noc Restauracji – wyjątkowe wydarzenie, podczas którego Szefowie Kuchni zaprezentowali swoje autorskie interpretacje dań starogdańskich, opartych o regionalne produkty najwyższej jakości. Tegoroczna edycja trwała aż trzy noce – 6, 7 i 8 lipca – oraz połączona została z jedną z najważniejszych gdańskich imprez roku – V Światowym Zjazdem Gdańszczan.
Nocne Menu restauracji Amber Side:
AMUSE-BOUCHE
DANIE GŁÓWNE I
zielone szparagi / parmezan / puree z pieczonego czosnku
DANIE GŁÓWNE II
tatar z tuńczyka / świeży ogórek / wasabi / prażony sezam
DANIE GŁÓWNE III
chłodnik ogórkowy / mięta / maślanka
DANIE GŁÓWNE IV
pieczony łosoś / szparagi / sos holenderski / wędzony ziemniak
DESER
sernik na zimno / marakuja / palona biała czekoladowa
CENA: 119 PLN
Noc Restauracji to impreza, która powstała w ramach projektu Smaki Gdańska. Aspiracją organizatorów jest wyselekcjonowanie 100 restauracji w związku ze 100-leciem niepodległości. W niektórych miastach impreza będzie promowała lokalną tożsamość kulinarną. Tegoroczną edycję wesprą wytwórcy regionalnych produktów najwyższej jakości m.in. producent sera Bursztyn i Kolekcji Serowara Spółdzielnia Mleczarska Spomlek oraz Łagowski Manufaktura wytwarzająca oleje smakowe. Więcej informacji: www.nocrestauracji.pl
Rezerwacje na Noc Restauracji w Amber Side pod numerem 666 368 334 lub mailowo a.piatkowska@amberside.pl